diumenge, 26 de maig del 2013

Leucòtoe i Clítie (Hèl·lios)



(Leucòtoe, sofrint la violència d'Hèl·lios
Antoine Boizot ,1702-1783)
Venus havia tingut afers amorosos amb Mart, i el Sol ( Hèl·lios)  li ho havia confessat a Vulcà, el seu marit. Per tant, Venus vol venjança, i decideix fer que el sòl s'enamori de la bella Leucòtoe. Així doncs, per tal de poder contemplar a la seva estimada, de vegades, surt abans o allarga les hores d'hivern.

Una nit, entra a la cambra de Leucòtoe, prenent la forma de la seva mare, Eurínome. Demana que les deixin soles, i li revela el seu amor. Ella s'espanta, i pateix la violència del déu.

La seva germana Clítie, que estava boja d'amor pel Sol, la delata al seu pare. Aquest enterra viva la seva filla com a càstig. El Sol, amb els seus raigs, intenta treure'n la sorra, però és massa tard. Així doncs, vessa nèctar al seu cos i aquest es desfà, sorgint una tija d'encens. 
El Sol no vol saber res de Clítie. Aquesta va estar nou dies asseguda a Terra, mirant el sol. Va quedar clavada a la terra, i es transformà en heliotropi. 
Heliotropium arborescens
Un heliotropi

4 comentaris:

  1. El mite de l'adulteri d'Afrodita l'hem treballat molt, però desconeixia aquest mite de Leucòtoe i Clítie. M'ha semblat interessant.

    ResponElimina
  2. D'aquest mite m'ha sorprès la violència del càstig del pare envers de la seva filla Leucòtoe. L'exposició del mite ha estat clara i concisa-

    ResponElimina
  3. El mite de Leucòtoe i Clítie esta basat en l'engany amorós que pateix Vulcà per part de Venus. Aquesta, com a castic per revelar el secret, ideà un pla contra el Sol però en aquest pla la que realment surt perdent es la bella Leucòtoe qui, finalment, és enterrada viva pel seu propi pare. M'ha semblat un mite interessant ja que, hem treballat a classe el mite de l'afer de Venus cap a Vulcà però no el castic que aquesta idea contra el Sol.

    ResponElimina